Pe Glob, România este situată în emisfera nordică, la intersecţia paralelei 45° latitudine nordică şi meridianului de 25° longitudine estică, iar în Europa în partea central sud-estică la distanţe aproximativ egale faţă de extremităţile continentului european. România se învecinează la nord cu Ucraina, graniţa de sud este formată cu Bulgaria (o mare parte fiind frontieră acvatică, cu Dunărea), în vest cu Ungaria, în sud-vest cu Serbia, iar în est cu Republica Moldova (formată în totalitate de Prut).Frontierele României se întind pe 3150 km, din care 1876 km au devenit, în 2007, graniţe ale Uniunii Europene (spre Serbia, Moldova şi Ucraina), în timp ce cu Marea Neagră, graniţa formată are o lungime de 194 km pe platforma continentală (245 km de ţărm). Suprafaţa României este de 238 391 km², la care se adaugă 23 700 km² din platforma Mării Negre. Traversată de apele Dunării, România are un relief variat, incluzând Munţii Carpaţi cu bogăția de păduri și peisaje sălbatice , coasta Mării Negre cu zone litorale pe care s-au dezvoltat numeroase stațiuni turistice şi Delta Dunării, cea mai bine păstrată deltă europeană. România se bucură de o abundenţă a arhitecturii religioase şi păstrează câteva oraşe medievale şi castele, iar satele româneşti păstrează în general un mod de viaţă tradiţional.
Turismul în România se concentrează asupra peisajelor naturale şi a istoriei sale bogate. Dintre sectoarele economice ale României, turismul este unul dinamic şi în curs rapid de dezvoltare, fiind de asemenea caracterizat de un mare potenţial de extindere, astfel, după estimările World Travel and Tourism Council, România ocupă locul 4 în topul ţărilor care cunosc o dezvoltare rapidă a turismului, cu o creştere anuală a potenţialului turistic de 8% din 2007 până în 2016.
În ultimii ani, România a devenit o destinaţie preferată pentru mulţi europeni . Staţiuni precum Mangalia, Saturn, Venus,Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp şi Mamaia (numite uneori şi Riviera Română) sunt printre principale atracţii turistice pe timp de vară. Pentru tratamente cu băi sărate, nămol combinate cu cură helio-marină pe litoralul românesc puteți opta pe litoralul românesc pentru renumitele stațiuni Techirghiol, Eforie Nord și Eforie Sud. Elevii se întâlnesc la Năvodari într-o frumoasă tabără internațională, iar tineretul și studenții, cei care preferă distracția și discotecile. la Costinești. Dimpotrivă, cei care vor intimitatea sau peisajul sălbatic merg pe litoral la Vama Veche sau Doi Mai, dar cel mai mult în Delta Dunării.
Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România, şi parţial în Ucraina, este cea mai mare şi cea mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991 ca rezervaţie a biosferei. Ea are o vegetaţie specifică mlaştinilor (stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia piticã) şi ocupă 78% din totalul suprafeţei. Zăvoaiele și pădurile ocupă restul suprafeței pe câmpurile Letea şi Caraorman şi sunt alcătuite din stejar brumăriu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurător, ulm, plante agăţătoare. Delta Dunării conţine mai mult de 320 de specii de păsări ca şi 45 de specii de peşte de apă dulce în numeroasele sale lacuri şi japşe. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colţuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană) vin să cuibărească.
An de an turistii asaltează delta în numeroasele pensiuni agro-turistice aflate pe teritoriul său. Muntele este și vara și iarna asaltat de turiști.
În timpul iernii, staţiunile de schi de pe Valea Prahovei şi din Poiana Braşov sunt destinaţiile preferate ale turiştilor români și străini. Pentru atmosfera lor medievală sau pentru castelele aflate în apropiere, numeroase oraşe transilvănene precum Sibiu, Braşov, Sighişoara, Cluj-Napoca sau Târgu Mureş au devenit importante puncte de atracţie pentru turişti. De curând s-a dezvoltat şi turismul rural ce se concentrează asupra promovării folclorului şi tradiţiilor. Principalele puncte de atracţie le reprezintă Castelul Bran, mânăstirile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Transilvania, Cetatea de la Sighișoara, Sibiul, capitala cultuală europeană în 2007, cu muzeul tehnicii populare și cetățile săsești din zona acestuia, Cimitirul Vesel din Săpânţa (Maramureș). Bucovina este situată în partea de nord a României, în nord-vestul Moldovei. Regiune montană pitorească, cu tradiţii etnografice ce dăinuie nealterate, Bucovina se remarcă printr-o activitate turistică dinamică, datorată în primul rând mânăstirilor. Cele cinci mânăstiri cu pictură exterioară, intrate în patrimoniul turistic mondial, îşi păstreaza frumuseţea după mai bine de 450 de ani. Renumite sunt mânăstirile și în nordul Olteniei cum este mănăstirea Tismana unde faima acestora concurează cu faima meșterilor olari de la Horezu și din împrejurimi, într-o zonă cu peisaje de poveste și păduri de castani comestibili, toate străjuite de sculptura ”Coloana infinitului” de la Târgu Jiu, a lui Constantin Brâncuși, sculptorul modernist revendicat și de România și de Franța. România oferă şi atracţii turistice naturale, precum Delta Dunării, Porţile de Fier, Peştera Scărişoara şi alte peşteri din Munţii Apuseni.
România este raiul stațiunilor balneo-climaterice, care au un potențial dezvoltare rar întâlnit. “Băile”, după cum le spune și numele, erau cunoscute încă de pe vremea romanilor și păstrează o parte din rezonanța istorică a denumirii lor: Băile Felix, Băile Govora, Băile Herculane, Băile Olănești, Băile Tușnad, Geoagiu-Bai Singeorz-Bai dar și stațiuni precum Amara, Balvanyos, Borsec, Bazna, Busteni, Buzias, Calimanesti, Caciulata, Covasna, Lipova, Moneasa, Ocna Sibiului, Predeal, Pucioasa, Sarata Monteoru, Sinaia, Slanic și Slanic Moldova, Sovata, Soveja, Stana de Vale, Vatra Dornei, Voineasa și-au refăcut și și-au dezvoltat în ultimii ani în mod spectaculos bazele de tratament și celelalte componente ale infrastructurii turistice (hoteluri, restaurante, pârtii de ski, terenuri sportive, paint-ball, etc).
Prin funcţiile sale complexe, prin poziţia în cadrul ţării şi prin numeroasele obiective cu valoare istorică, arhitectonică şi de altă natură, Bucureştiul reprezintă unul dintre principalele centre turistice ale României. Bucureştiul se remarcă prin de amestecul eclectic de stiluri arhitecturale, începând de la Curtea Veche, rămăşiţele palatului din secolul al XV-lea al lui Vlad Ţepeş – cel care a fost fondatorul oraşului şi, totodată, sursa de inspiraţie pentru personajul Dracula -, la biserici ortodoxe, la vile în stil Second Empire, la arhitectura greoaie stalinistă din perioada comunistă şi terminând cu Palatul Parlamentului, o clădire colosală cu şase mii de încăperi, a doua ca mărime în lume după Pentagon. Vă invităm să descoperiți cu noi România!