MYTH TRAVEL |   Bulgaria
MENUMENU
  • Acasă
  • Destinatii
  • Cazare
  • Balneo
  • Circuite
  • Seniori
  • Blog
  • Contact
shopping_cart 0
  • Acasa
  • Destinații
  • Bulgaria
  • info_outlineInformații generale
  • nature_peopleSport & natură
  • local_barGastronomie
  • local_libraryCultură și istorie
  • local_hotelCazare
  • directions_busCircuite
  • directions_boatCroaziere
  • mapHarta

Bulgaria

Bulgaria este o țară din Europa de Sud-Est. Se învecinează cu România la nord, Serbia și Macedonia la vest, Grecia și Turcia la sud, iar la est are ieșire la Marea Neagră. Bulgaria este a 14-a țară ca mărime din Europa. Poziția sa a făcut din ea o răscruce istoric a diverselor civilizații, devenind locul unde s-au găsit cele mai vechi artefacte și dovezi ale prelucrării metalelor din lume.

Culturile preistorice au început să se dezvolte în Bulgaria de astăzi în neolitic. Istoria sa antică a fost marcată de prezența tracilor, și ulterior de a grecilor și romanilor. Apariția poporului și statului bulgar unificat datează de la Primul Imperiu Bulgar, care a dominat mare parte din Balcani și a funcționat ca centru cultural al popoarelor slave în Evul Mediu. După căderea celui de al Doilea Imperiu Bulgar în 1396, teritoriul său a căzut sub dominație otomană timp de aproape 500 de ani. Războiul Ruso-Turc din 1877–1878 a avut ca rezultat apariția celui de al treilea stat bulgăresc, devenit independent în 1908. Anii ce au urmat au fost marcați de conflicte cu vecinii, în contextul cărora Bulgaria s-a aliat cu Germania în ambele războaie mondiale. În 1946, a devenit stat comunist cu partid unic până în 1989, când Partidul Comunist Bulgar a permis alegeri libere. După 1990, Bulgaria a devenit o democrație și o economie de piață.

Populația de 7,36 de milioane este predominant urbană, fiind concentrată în reședințele celor 28 de regiuni. Majoritatea activităților comerciale se concentrează în capitala Sofia. Cele mai bine dezvoltate sectoare ale economiei sunt industria grea, ingineria energetică, agricultura și turismul, toate bazându-se pe resurse disponibile local.

Structura politică actuală datează de la adoptarea unei constituții democratice în 1991. Devenită țară liberă,[5] Bulgaria este o republică parlamentară unitară, cu un grad înalt de centralizare politică, administrativă și economică. Este membră a Uniunii Europene,a Grupului de la Craiova, a NATO și a Consiliului Europei, membru fondator al OSCE, și a făcut parte de trei ori din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Cerințe de vizăPentru cetățenii UE  nu este nevoie
Limbi vorbiteBulgara
MonedaLeva (BGN) Curs aproximativ: 1 EURO 2 BGN
Suprafața (km2)110.994
Numele țăriiBulgaria

Sport & natură

Bulgaria are tradiție și rezultate bune la sporturi cum ar fi lupte, haltere, box, gimnastică și tenis. În Bulgaria activează una din cele mai bune echipe de volei din lume. Totuși, fotbalul este de departe cel mai popular sport.Între fotbaliștii bulgari celebri se numără atacantul lui Manchester United, Dimităr Berbatov, precum și Hristo Stoicikov, de două ori câștigător al Ghetei de Aur și cel mai de succes jucător bulgar din toate timpurile.Între cluburile de fotbal de prim rang se numără CSKA Sofia și Levski Sofia. Cea mai bună performanță a naționalei la campionatele mondiale a fost obținută în SUA (1994), când a eliminat consecutiv Mexicul și Germania, obținând locul al patrulea. Bulgaria participă la Jocurile Olimpice încă de la prima ediție de la Atena 1896, când a fost reprezentată de gimnastul Charles Champaud. În total, Bulgaria a câștigat până în 2016 (inclusiv) 218 medalii: 52 de aur, 86 de argint și 80 de bronz, ceea ce o plasează pe locul 24 în clasamentul tuturor timpurilor.

Bulgaria se preocupă să avem un mediu mai curat și să înlăture problemele legate de industrializarea comunistă. Ea a adoptat protocolul de la Kyoto și a îndeplinit obiectivele acestuia, reducând emisiile de dioxid de carbon între 1990 și 2009 cu 30%. Poluarea fabricilor și uzinelor metalurgice, împreună cu despăduririle continuă să producă mari probleme sănătății populației. Zonele urbane sunt în mod deosebit afectate de producția de energie în termocentrale pe bază de cărbuni și de traficul automobilelor. S-a renunțat în ultimul timp și la utilizarea de pesticide în agricultură și se lucrează la sistemele de epurare învechite. Situația s-a ameliorat în ultimii ani prin programe finanțate de guvern.

Imagine Sport și natură

Gastronomie

Bucătăria bulgărească este similară celor din alte țări balcanice și prezintă o puternică influență turcească și grecească. Printre cele mai importa,e produse culinare locale se numără iaurtul, Lukanka⁠ (un salam bulgaresc semi-uscat), banița (plăcintă cu brânză în foietaj), salata șopska (salată făcută cu roșii, castraveți, ardei iute roșu, ceapă și brânză telemea), liutenița (pastă de ardei copți cu usturoi) și cozonacul. Sunt prezente și alte feluri de mâncare orientale, cum ar fi musaca, ghiveci și baclava. Consumul de carne se află sub media europeană, fiind preferate diverse salate.  Rachiul este băutura alcoolică tradițională din fructe, consumată în Bulgaria încă din secolul al XIV-lea. Vinurile bulgărești sunt cunoscute pentru soiurile Savagnin⁠, muscat și Mavrud⁠, din care se produc până la 200.000 de tone anual. Înainte de 1989, Bulgaria era al doilea exportator mondial de vin.

Imagine gastronomie

Informații cultură și istorie

Cultura tradițională bulgară constă în principal din tradiții slave, tracice și bulgare, împreună cu influențe grecești, latine, otomane, persane și celtice. Urme de cultură gotică au apărut în antichitate, așa cum arată Biblia Wulfila—prima carte scrisă într-o limbă germanică, scrisă la Nicopolis ad Istrum în secolul al IV-lea.

Bulgaria cuprinde un mare număr de situri arheologice ; numărul lor total este al treilea din Europa după Italia și Grecia. În 1972 a fost descoperită într-o necropolă lângă Varna cea mai veche comoară de aur din lume, formată din monede, arme și bijuterii datând din 4.600 î.e.n. Situl a relevat dovezi ale primelor civilizații europene. Alte dovezi de demonstrează apariția culturilor preistorice în Bulgaria sunt Plovdivul, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, și prima mănăstire creștină din Europa, înființată în 344 e.n. Nouă obiective istorice și naturale au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Călărețul din Madara, mormintele tracice de la Sveștari și Kazanlăk, biserica Boiana, Mănăstirea Rila, Bisericile rupestre de la Ivanovo, Parcul Național Pirin, Rezervația Naturală Srebărna și orașul antic Nesebăr; iar în 2017, câteva zone împădurite din Parcul Natural Balcanii Centrali au fost incluse în situl transnațional Pădurile primare și bătrâne de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei.Nestinarstvo, un dans ritual în jurul focului, de sorginte tracică,este inclus în lista patrimoniului cultural intangibil. Focul este un element esențial în folclorul bulgăresc, fiind folosit pentru a îndepărta spiritele rele și bolile. Folclorul bulgăresc personifică bolile sub forma unor vrăjitoare și conține o gamă largă de creaturi mitice, între care lamea, samodiva (veela) și karakondjul.Unele dintre obiceiurile și ritualurile de izgonire a acestor spirite au supraviețuit și încă se mai practică, așa cum sunt Kukeri⁠ și survakari. La 1 martie, primăvara este salutată sărbătorind Martenița.

Primul Imperiu Bulgar ( după 670 e.n. până la 1018 e.n.) și al Doilea Imperiu Bulgar ( după 1018 e.n. până la 1393 au funcționat ambele ca centre ale culturii slave în mare parte din Evul mediu, exercitând o considerabilă influență culturală asupra Bisericii Ortodoxe prin școlile de litere de la Preslav, Ohrid și Tărnovo. Alfabetul chirilic, utilizat ca sistem de scriere în multe limbi din Europa de Est și Asia, își are originea la școala literară de la Preslav prin secolul al IX-lea. În toate cazurile, progresul medieval al Bulgarilor în domeniul artelor și literelor a luat sfârșit odată cu cucerirea otomană, când multe opere de artă au fost distruse, iar activitățile artistice s-au reluat abia după renașterea națională din secolul al XIX-lea. După eliberare, literatura bulgară a adoptat rapid stiluri europene, cum ar fi romantismul și simbolismul. De la începutul secolului al XX-lea, au ieșit în evidență mai mulți scriitori bulgari, cum ar fi Ivan Vazov, Pencio Slaveikov, Peio Iavorov, Iordan Radicikov și Țvetan Todorov.În 1981, scriitorul de limbă germană născut în Bulgaria Elias Canetti a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

Muzica populară bulgărească este de departe cea mai complexă formă de artă tradițională și s-a dezvoltat treptat de-a lungul secolelor ca o combinație de influențe occidentale și orientale. Ea conține tonalități și moduri orientale, ortodoxe medievale și europene occidentale.[285] Muzica are un sunet deosebit și folosește o gamă largă de instrumente tradiționale, cum ar fi Gadulka (cobză), Gaida (cimpoi), cavalul și toba. Una dintre trăsăturile distinctive este timpul ritmic extins, care nu are echivalent în restul muzicii europene. Corul vocal de femei al Televiziunii Bulgare este cel mai cunoscut ansamblu de muzică populară din țară, și a primit un premiu Grammy în 1990. Compoziția muzicală scrisă din Bulgaria datează din Evul Mediu timpuriu, cu lucrările lui John Kukuzelis⁠ (c. 1280–1360).[287] Muzica clasică, de operă și balet sunt reprezentate de compozitorii Emanuil Manolov⁠(d), Pancio Vladigherov și Gheorghi Atanasov și de cântăreții Ghena Dimitrova și Boris Hristov. Interpreții bulgari au devenit cunoscuți și în alte genuri muzicale, cum ar fi rock progresiv (FSB), electropop (Mira Aroyo) și jazz (Milcio Leviev).

Artele vizuale religioase cuprind fresce, picturi murale și icoane, multe produse de școala artistică de la Tărnovo. Vladimir Dimitrov, Nikolai Diulgheroff și Christo and Jeanne-Claude sunt printre cei mai cunoscuți artiști moderni bulgari. Industria cinematografică este însă mai slabă: în 2010, în Bulgaria s-au produs doar trei filme de lung-metraj și două documentare cu finanțare publică. Evenimentele culturale sunt promovate în presa națională, ce cuprinde postul național de radio, și cotidienele Trud și 24 Ceasa.

Imagine cultură și istorie
De la 52 euro/zi/adult

Hotel Flamingo Grand & Spa 5*, Albena, Bulgaria     

De la €

Situat în centrul frumoasei staţiuni Albena, hotelul de 5 stele "Flamingo Grand" e o veritabilă bijuterie. Prin stilul şi arhitectura lui extrem de moderne, hotelul creează o atmosferă plăcută şi relaxantă. Oaspeţii au la dispoziţie studiouri şi apartamente de lux, iar diversitatea facilităţilor şi serviciilor suplimentare constituie garanţia vacanţei dumneavoastră de vară ideale. Este situat la 150 metri de plajă, special amenajată pentru oaspeţii hotelului.

Detalii
De la 25.5 Euro

Hotel Glarus 3*, Sunny Beach, Bulgaria   

De la €

Hotelul Galrus se află în localitatea Sunny Beach, Bulgaria, fiind situat pe plaja.
Hotelul are piscina, piscina pentru copii, restaurant, bar, cafenea, sala de jocuri, biliard, masaj, loc de joaca pentru copii, centru de prim ajutor, birou de schimb valutar, seif, lift, parcare, facilități pentru persoanele cu dizabilitati, sala de conferintă. Camerele sunt dotate cu balcon, baie cu dus, televizor, telefon.

Detalii
De la 43 €

Hotel Royal Palace Helena Park 5*, Sunny Beach     

De la €

Acest hotel este amplasat pe plajă, pe o stradă liniștită, la aproximativ 3 km de centrul stațiunii Sunny Beach. La ieșirea din hotel, în fața locului de cazare se află diverse locuri de petrecere a timpului liber și de divertisment. Până la aeroportul Bourgas (BOJ) sunt aproximativ 35 de km.

Detalii

Din păcate nu au fost găsite circuite.

Din păcate nu s-au găsit croaziere.

Harta

View Larger Map   | Get Directions

  • MYTH TRAVEL
    MITESCO S.R.L.

    place Str. Trandafirului nr. 2, Șelimbăr, Jud. Sibiu, ROMÂNIA

    call 00-40-369-430456

    email contact@mythtravel.ro

  • Urmărește-ne pe:
  • Documente utile
    • Tichete/ Vouchere de vacanță
    • Contractul cu turistul-model
    • Drepturi și obligații conf. O.G. nr. 2/2018
    • Când plecați în excursie nu uitați!
  • Link-uri utile
    • Termeni și condiții
    • Opțiuni de plată
    • Alerte de călătorie
    • ANPC
    • ACR-asistență

© 1997 - 2019 Myth Travel

  • Despre noi
  • Contul meu
  • Licența
  • CUI
  • Politica de cookies
  • Politica de confidențialitate
x

Log in (conectare)

V-ați uitat parola?
Nu aveți încă un cont pe site-ul nostru? Înregistrați un cont nou.

x

Inregistrare

Utilizăm module cookie pe site-ul nostru pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă utilizatorilor. Continuând să folosiți site-ul sau serviciile noastre, sunteți de acord cu utilizarea acestora.
We use cookies on our website to provide you with the best possible user experience. By continuing to use our website or services, you agree to their use.Accept Resping Mai mult...
Politica de confidențialiate & Cookies

Despre cookies

Dragi utilizatori


www.mythtravel.ro și partenerii noștri setăm cookie-uri și colectăm informații din browser-ul dumneavoastră pentru a vă putea afișa conținutul site-ului, pentru a putea livra reclame relevante și pentru a înțelege audiența online.
Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta și folosi date ce ne ajută sa personalizăm conținutul și reclamele afișate, pentru a oferi utilizatorilor funcționalități integrate cu platformele social media și pentru a analiza traficul pe site. În prezent nu împărtășim informațiile privind modul în care utilizatorii folosesc site-ul cu nici unul partenerii noștri care utilizează de asemenea tehnologii online.
Aveți posibilitatea oricând să vă răzgândiți și să vă revizuiți alegerea.


Vă mulțumim,
Myth Travel
Necesare
Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.