Spania

Spania

Acțiuni de efectuat - general
Este un stat în sud-vestul Europei, ocupând cea mai mare parte din Peninsula Iberică, cu excepția părții de nord-vest unde se află Portugalia. Tot de Regatul Spaniei aparțin și Insulele Baleare şi Pityuse din Marea Mediterană precum şi Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Spania are ieşire la Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Vecinii spaniei spre nord-vest sunt Franţa şi Andora. Stâmtoarea Gibraltar (14 km) o desparte de continentul Africa, teritoriul Gibraltar fiind încă o posesiune a Marii Britanii.Avand o suprafață de circa 505 000 km², fiind a cincea țară din Europa ca mărime după Rusia, Turcia, Franta și Ucraina. Populatia, de circa 46.700.000 locuitori situeaza Spania pe locul 7 in Europa si patru limbi importante sunt vorbite în Spania, care sunt limbi oficiale în anumite regiuni, care dau si denumirea grupurilor etnice respective, fara insa a fi o corespondenta directa intre grupul etnic si limba vorbita, care si ea are la randul ei particularitati pe subcategorii. Se vorbeste spaniola (castellano sau español), limbă oficială în întreaga Spanie, catalana (català sau valencià) în Catalonia (Catalunya), Insulele Baleare (Illes Balears), și părți ale comunității autonome Valencia (València, unde limba este denumită valenciană), basca (euskara) în Țara bascilor (Euskadi), și părți din Navarra, galiciana (galego) în Galicia (Galiza).
Numele „Spania” este derivat din „Hispania”, numele în latină cu care romanii se refereau la toată peninsula, și pe care l-au preluat din grecul „Hispanía”. Originea termenului „Hispania” este atribuit fenicienilor, prima civilizație non-iberică, care a ajuns în peninsulă.
Dupa o istorie antica dominata de prezenta romana, cu o istorie pe cat de lunga, pe atat de zbuciumata si cu o mostenire cultrala imensa, in anul 711 incepe cucerirea Spaniei de catre berberi (mauri) din Africa de Nord. Aceste cuceriri făceau parte din expansiunea politic-teritorială a imperiului islamic al umaiazilor. Doar câteva zone din munții Iberiei nordice și-au păstrat independența, ocupând teritorii acum incluse în cadrul comunităților autonome Aragon, Asturia și Navarra. Acestia au adaugat specificul propriu culturii spaniole, savantii musulmani au adus aici cultura orientala, zona devenind pentru multa vreme dupa aceea o punte intre cultura occidentala si orientala.Córdoba, capitala califatului a fost cel mai mare și cel mai bogat oraș al Europei medievale iar mostenirea arhitectonica a zonei este unica.
În 1492,Regii Catolici (Isabel și Fernando) dau afară musulmanii din regat și cuceresc Granada și atunci numele regatului se schimba în Reino Ibérico de España (Regatul Iberic al Spaniei).
Marile descoperiri geografice, viziunea regilor spanioli care au investit in explorarea si cucerirea noilor teritorii precum si curajul , maiestria si tenacitatea navigatorilor spanioli au facut ca acesta sa se transforme intr-un imperiu cu intindere globala, in scurt timp de la formarea si consolidarea regatului spaniol.
Puternicul imperiu mondial al Spaniei secolelor 16 şi 17 a cedat în cele din urmă supremaţia mărilor Angliei. Eşecul ulterior de a îmbrăţişa revoluţiile comerciale şi industriale au făcut ca ţara să rămână în urma Marii Britanii, Franţei şi Germaniei din punct de vedere al puterii economice şi politice.
Spania a rămas un stat neutru în Războaiele Mondiale I şi II dar a suferit din cauza unui război civil devastator intre anii 1936-1939. Dupa al doilea razboi mondial a urmat, in timp, o tranziţie paşnică spre democraţie, urmată de moartea dictatorului Francisco Franco în 1975 şi de o rapidă modernizare economică.
Spania s-a alăturat Uniunii Europene în 1986, ceea ce a permis Spaniei să înregistreze o creştere rapidă şi dinamică a economiei.
Spania este a doua cea mai populară țară din punct de vedere turistic din lume, după Franța, cu 60 de milioane de vizitatori pe an.Cele mai cautate destinații sunt Madridul, capitala Spaniei și Barcelona, capitala Cataluniei.
Cele mai vizitate orase sunt Córdoba, Sevilia, Granada și Malaga în Andaluzia, Toledo (Castilia), Salamanca și Santiago de Compostela(Galicia). Spania este și o destinație populară de vară, cu Valencia, Insulele Canare și Insulele Baleare.
Madrid este capitala Spaniei. Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orașul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Ca urmare Madrid a devenit un oraș înfloritor, iar astăzi este rivalizat cultural doar de către Barcelona.Puncte importante culturale și turistice includ faimosul Muzeu Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza, Centrul de Artă Regina Sofia (unde se află Guernica lui Pablo Picasso), Casón del Buen Retiro, Palatul Regal, Templo de Debod, Monasterio de las Descalzas Reales, Puerta del Sol, Parque de Retiro, și Chueca.
Alte orașe învecinate sunt populare pentru călătoriile de o zi din Madrid, includ Toledo, Segovia, Ávila, Aranjuez, Alcalá de Henares, mănăstirea și complexul de palate de la El Escorial, și Santa Cruz del Valle de los Caídos.
Barcelona este capitala Cataloniei, o comunitate autonomă din nord-estul Spaniei. Este de asemenea al doilea cel mai mare oraș al Spaniei, după Madrid. Barcelona se află pe coasta Mediteranei, 160 km sud de lanțul muntos Pirinei, care reprezintă granița cu Franța. Populația orașului este de aproximativ 1,6 milioane, iar a zonei metropolitane de aproximativ 3 milioane.
Ibiza este o insulă din arhipelagul Baleare, situată în vestul Mării Mediterane, care aparține Spaniei. Capitala insulei este orașul Ibiza. În dialectul local insula și capitala ei se numesc Eivissa.Insula face parte din patrimoniul UNESCO, fiind remarcată pentru biodiversitate și cultură. Face parte din arhipelagul Balearelor, fiind a treia insulă ca mărime, iar împreună cu vecina sa mai mică Formentera alcătuiește grupa Insulelor Pitiuse sau „Insulele pinilor”. Este numită și „Insula Albă” pentru arhitectura sa. Hoteluri de toate categoriile, de la cele mai exclusiviste, pana la cele mai ieftine, accesibile tineretului, precum și o viata trepidanta, plina de cele mai neobisnuite distractii, fara pauze in timpul noptii, au facut din aceasta localitate o legenda a turismului de vacanta.
Marbella este un oraș în sudul Spaniei, pe litoralul Mării Mediterane si are circa 125 mii de locuitori. Marbella este una din cele mai importante stațiuni turistice de pe Costa del Sol.
Calella se afla in regiunea Cataloniei, pe Costa Maresme, care este privita ca facand parte din Costa Brava. Acest oras modern se afla la 50 km de Barcelona, lucrul acesta si cei 3 km de plaja facand din Calella capitala turistica a Costa Maresme. A nu se confunda cu Calella de Palafrugalis, care se afla la 60 km la est, de-a lungul coastei.
Calella are multe hoteluri moderne ce ofera cele mai bune conditii. Plajele insumeaza 50.000 m², asa ca niciodata nu este prea aglomerat, iar lucratorii au grija sa le mentina in deplina curatenie. Divertismentul de pe plaja Esplanada este bine intretinut – jocuri pe plaja, activitati organizate pentru copii, sporturi nautice, dans si petreceri.
In partea veche Calella se afla multe cladiri vechi, parcul natural Dalmau si strazi inguste cu baruri si restaurante ce servesc specialitati catalane. In fiecare luna a anului petrecerile insufletesc orasul cu procesiuni, parade, muzica si dansuri. In lunile de vara, in fiecare duminica, se danseaza Sardana pe plaja. Localnicii isi dau mana in acest dans catalan care a fost interzis in timpul regimului lui Franco. Acest dans simbolizeaza fraternitatea si unitatea catalanilor. La mijlocul lunii septembrie are loc cel mai mare festival – La Minerva.
Calella a fost intentionat lasata la finalul acestei prezentari deoarece aici avem cele mai avantajoaste oferte!
Țara Spain
Cerinte privind viza

Nu se cere viza pentru cetatenii UE.

Limbi vorbiteSpaniola
Monede utilizateEuro
Suprafata (km2)505,992

Info distractie

Coastele spaniole care se pliaza inclusiv pe vacantele de vara sunt precum urmeaza, de la nord la sud: - Costa Brava, Costa Daurada si Costa del Maresme, situate in comunitatea autonoma Catalunia, care e foarte populara printre turistii spanioli si francezi, prezentand aici statiuni precum Salou si orasul Barcelona – are cel mai mare port din Spania - Costa Calida situata in Regiunea Murcia, Coaste Mediterane si lacul sarat Mar Menor care e separat de Mediterana de un banc urias de nisip; - Costa del Azahar, Costa Valencia, a caror capitala este orasul Valencia si Costa Blanca (una din cele mai dezvoltate regiuni costale din Spania, foarte populara printre turistii britanici si germani, avand ca si oras fruntas de vara Benidorm – toate aceastea aflate in comunitatea Valenciana; - Costa de Almeria, Costa Tropical, Costa del Sol si Costa de la Luz, toate situate in Andalucia. Printre orasele din aceasta regiune se numara faimoasele orase ca si Marabella – destinatie turistica pentru persoanele cu venituri peste medie – si Malaga care e deasemenea unul din orasele cu cele mai mari porturi din Spania. Spania detine si doua arhopelaguri – Insulele Canare, insule vulcanice, situate in Oceanul Atlantic, si Insulele Baleare – situate in Marea Mediterana. Ambele sunt foarte populare in randul spaniolilor dar si a strainilor. Pe langa turismul de vara din Spania, exista si turism cultural si turism de congrese, turism sportiv sau de distractii (relaxare) ce s-a dezvoltat de-a lungul timpului in aceste regiuni – aici includem orase cunoscute precum Barcelona sau Valenica, amandoua detinand doua dintre cele mai mari porturi de pe coasta mediteraneana din Spania. Turimsul practicat in zona litorala a dat nastere si vietii de noapte care este prezenta in toate costele sau orasele insulare; se poate adauga si gastronomia excelenta de aici. Multe dintre regiunile costale si insulele de aici au o importanta ecologica si naturala destul de insemnata. Exista parcuri tematice precum Port Aventura sau numeroase parcuri acvatice care sunt deasemnea populare printre turistii de orice provenienta.

Costa Brava – festonata de golfuri pitoresti cu plaje atragatoare, cu o mare densitate de statiuni (Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Palamos, Pineda de Mar, Rosos) – intregeste spre nord, pana la frontiera cu Franta, lantul costelor spaniole.

Cultura & istorie

România şi Spania, deşi situate la extremităţile geografice ale Europei, au avut numeroase apropieri şi conexiuni de-a lungul istoriei. Împăratul Traian, una din figurile centrale ale istoriei noastre antice, s-a născut în Bética, Andaluzia de astăzi. Curtea Castiliei a trimis ambasadori la Curtea Moldovei lui Ştefan cel Mare. Dar primele relaţii politice directe hispano-române datează din secolul al XV-lea, când voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, şi regele Alfons al IV-lea de Aragon au încheiat un tratat de colaborare.
În secolul al XVI-lea, contactele româno-spaniole se intensifică, în special în domeniul cultural, iar în veacul al XVII-lea, cronicarii Grigore Ureche şi Miron Costin, istoricii şi cronicarii ardeleni, stolnicul Constantin Cantacuzino, precum şi ilustrul domn cărturar de formaţie enciclopedică al Moldovei, Dimitrie Cantemir, furnizează ştiri despre Spania şi spanioli.
Spania a recunoscut independenţa de stat a României la 12 aprilie 1880, bravura şi curajul armatei române fiind excelent redate de corespondenţii de presă spanioli.
Începutul relaţiilor diplomatice româno-spaniole datează de la 23 iunie 1881, când a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei, condusă de Juan Pedro de Aladro, însărcinat cu afaceri. După încheierea primei convenţii comerciale între cele două ţări, în 1908, România a iniţiat, în 1911, demersurile pentru înfiinţarea Legaţiei României în Spania, eveniment produs la 15 iunie 1913, sub conducerea lui George Cretzianu, în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar.
În 1885 se înfiinţează cel dintâi consulat al României în Spania (un consulat onorific), la Barcelona, ridicat, ulterior, la rangul de consulat general în anul 1895. A urmat crearea de noi consulate onorifice la Cádiz (1890) şi Valencia (1913), iar după Primul Război Mondial, vor fi înfiinţate consulate onorifice ale României în oraşele Bilbao, Cartagena, Las Palmas, Malaga şi San Sebastian. La Madrid se înfiinţează un consulat general.
În perioada interbelică, relaţiile bilaterale româno-spaniole au fost caracterizate printr-o stare de normalitate, atât în plan economic cât şi politic.
La 4 aprilie 1946, guvernul de la Bucureşti a rupt relaţiile diplomatice cu guvernul generalului Franco. La 22 mai 1946, guvernul român a recunoscut guvernul Spaniei în exil şi la 10 octombrie 1947 a stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie cu acest guvern.
La 5 ianuarie 1967, a fost semnat, la Paris, Acordul privind înfiinţarea de reprezentanţe consulare şi comerciale în cele două capitale, conduse de miniştri plenipotenţiari. Zece ani mai târziu, la 21 februarie 1977, Alexandru Petrescu era acreditat în funcţia de ambasador al României în Spania, iar la 3 mai 1977, primul ambasador al Spaniei la Bucureşti, José Carlos Gonzalez-Campo Dal-Re, îşi prezenta scrisorile de acreditare în această calitate.
După decembrie 1989 a avut loc intensificarea relaţiilor şi contactelor româno-spaniole, inclusiv la cel mai înalt nivel. Merită subliniat sprijinul spaniol, puternic şi constant, pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Spania fiind un partener cu care cooperăm îndeaproape atât în UE, cât şi în NATO. Pas cu pas, relaţiile bilaterale între România şi Regatul Spaniei au intrat într-o etapă nouă.
La 23 iunie 2011 s-au împlinit 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei.
Primul-ministru al României, Victor Ponta, a efectuat în data de 22 iulie 2013 o vizită oficială la Madrid prilej cu care a fost primit in audienta la Regele Juan Carlos I la Palatul Zarzuela si a avut întrevederi cu omologul spaniol, Mariano Rajoy și cu Ignacio Gonzalez Gonzalez, preşedintele guvernului regional al Comunităţii Madrid, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai comunității românești rezidente în Spania. Pe baza cooperării bilaterale excelente şi a potenţialului deosebit existent, cei doi premieri au convenit acordarea unui caracter strategic relaţiei parteneriale bilaterale.

Alhambra 3*, Santa Susanna, Costa Brava, Spania

Alhambra 3*, Santa Susanna, Costa Brava, Spania

Santa Susanna, Costa Brava, Spania
Hotelul Alhambra 3* a fost construit in anul 1967 cu arhitectura in stil arab, fiind renovat complet Mai multe info

Din păcate, nu există oferte de circuit la această destinație, în acest moment.