Gastronomie
Bucătăria italiană este foarte cunoscută mai ales pentru pastele sale făinoase, macaroane sau spaghete, pentru pizza preparată cu brânzeturi dar și pentru modalitatea de consum a vietăților mărunte de mare.
Bucătăria italiană este foarte cunoscută mai ales pentru pastele sale făinoase, macaroane sau spaghete, pentru pizza preparată cu brânzeturi dar și pentru modalitatea de consum a vietăților mărunte de mare. Băutura preferată a italienilor este un pahar de vin roșu alături de carnea de miel, orez, ulei de măsline și citrice.
În primul rand, este important să știm cu toții că gastronomia reprezinta un element foarte important pentru stilul de viata Italian, reflectând mai ales cultura rurala și pe cea familială. Accentul nu este pus atât pe complexitatea și rafinamentul unei bucătării sofisticate, cat pe calitatea și respectul tradițiilor. Orice fel de mâncare trebuie preparat respectând rețeta originală. Aromele puternice, exotice nu sunt foarte îndrăgite, în schimb, este apreciata combinarea subtilă de gusturi autentice, fără excese și fără complicații inutile. Italia se remarca și prin varietatea sa de măsline, fiecare soi având forme, culori și gusturi distincte. Aceste arome se regăsesc în uleiurile de măsline italiene, atât de apreciate pe plan internațional. Cea mai mare producție de ulei de măsline este în Sicilia. Uleiurile din Toscana au o aroma delicată, regiunea Umbria produce uleiuri cu gust puternic, în timp ce uleiul de Trevi are o culoare de aur și un gust de migdale.
De asemenea, este foarte bine cunoscut faptul ca italienii sunt considerate cei mai mari consumatori de paste din lume, astfel încât, producându-se o medie, un Italian consuma 28 de kg de paste pe an. Aici pastele sunt de numeroase tipuri, iar stilurile in care pot fi gătite sunt și mai variate. Fiecare regiune deține propria sa specialitate de paste: farfalle, de exemplu, provin din Bologna. In prezent, pastele preparate acasă sunt concurate de cele din comert.
Bucataria italiana s-a dezvoltat de-a lungul tuturor secolelor, începând din secolul al IV-lea înainte de Hristos și a suferit foarte multe schimbări ce au fost influențate de: popoarele vecine, ocupatiile straine, descoperirea Americii etc., au facut din gastronomia Italiei ceea ceea prezinta azi: una din cele mai impecabile bucatarii din punct de vedere a rafinamentului, aspectului și gustului.
Este lesne de înțeles ca fiecare regiune are ca specific preparatele sale, insa cultura gastronomica a acestora a fost puternic influentata de tarile vecine precum Austria, Spania, Slovenia sau Ungaria, insa a fost influentata si de imprejurimile teritoraiel, de mare, de munte sau de progresul economic. Astfel, gastronomia italiana, prin prisma secolelor, a avut multe tangențe cu alte popoare, pastrandu-si totodata individualitatea sa, ce confera bucătăriei italiene un gust unic rafinat.