Croația
Croația este o țara mediteraneană din Marea Adriatică aflată între Slovenia în vest, Ungaria în nord, Serbia și Muntenegru, precum și Bosnia și Herțegovina la est. Poziția geografică privelegiată, facilitează atingerea numeroaselor destinații și plajele uluitoare. Această poziție a făcut, de asemenea, ca istoria a cestei țări să aibă o bogăție deosebită, să producă o populație cu o diversitate și calități deosebite și să fie o destinație turistică mult căutată.
Republica Croația acoperă o suprafață de 56.538 km2, iar apele teritoriale acoperă 31.900 km2. Marea Adriatică a Croației este pentru mulți europeni cea mai apropiată mare caldă și este, în același timp, una dintre cele mai frumoase. Litoralul, inclusiv insulele, are o lungime de 5.700 km și este una dintre cele mai intense linii de coastă din Marea Mediterană. Cu 1.185 de insule, insule și roci merită cu adevărat numele său "țara mii de insule". Cele mai mari insule sunt Krk și Cres.
Conform ultimului recensământ, Croația are 4.437.460 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt croați, în timp ce sârbi, bosniaci, albanezi, sloveni, maghiari, italieni și cehi constituie cele mai numeroase minorități.
Croația este o republică parlamentară multilaterală și a făcut parte din fosta RSF Iugoslavia. Capitala este Zagreb cu circa 780.000 de locuitori - centrul economic, de circulație, cultural și academic al Croației.
Există două zone climatice; un climat temperat continental, local și climat montan, predomină în interior, în timp ce pe coasta Adriaticii predomină un climat plăcut mediteranean, cu un număr covârșitor de zile însorite și o temperatură a mării care nu scade sub 20 ° C. Acest climat plăcut favorizează relaxarea și bucuria comorilor de pe coasta Adriaticii. Temperatura medie: ianuarie 0 la 2 ° C, 19 august la 23 ° C; temperatura medie la mare: 6 ianuarie - 11 ° C, 21-27 ° C; temperatura mării este de aproximativ 12 ° C în timpul iernii și de 25 ° C în timpul verii.
Moneda oficială în Croația este Kuna (1 kuna = 100 lipa). Valuta străină poate fi schimbată în bănci, birouri de schimb valutar, birouri poștale, majoritatea agențiilor de turism și la recepția hotelurilor, taberelor și a porturilor de agrement.
Sistemul bancar este bine dezvoltat. În Croația se pot utiliza cardurile în plățile curente, cele mai utilizate carduri sunt: Eurocard / Mastercard, Visa, American Express și Diners. Acestea sunt acceptate la majoritatea hotelurilor, marinelor, restaurantelor și magazinelor, precum și la centrele ATM și comerciale.
Informații diverse:
- În 1906, croatul S. Eduard Penkala a inventat și brevetat primul stilou și primul stilou.
- Cravata este o invenție croată. În secolul al XVII-lea, croații au făcut un costum căruia i-au adăugat o bucată de material textil în jurul gâtului ca un detaliu al modei. În cistea acestei realități istorice, în jurul Arenei din Pula a fost fixată cea mai mare cravată din lume. A fost de 808 de metri lungime și la partea inferioară a cravatăi de 25 de metri lățime.
- În patru locuri de pe Veliki Brijuni au fost găsite peste 200 de urme de dinozauri.
- Nikola Tesla, marele fizician și inventator s-a născut la 10 July 1856 Smiljan, în Imperiul Austo-Ungar, azi în Croația. UNESCO și guvernul croat au proclamat anul 2006 cel al lui Nikola Tesla. În 1882 Tesla a descoperit principiul câmpului magnetic rotativ. Cu descoperirea sa genială el a permis crearea primului electromotor care funcționa cu curent alternativ.
- Medaliata olimpică Janica Kostelic a intrat în istorie cu multe victorii și a devenit cel mai de succes schior vreodată la Jocurile Olimpice.
- Însulele croate ascund o lume pierdută de fosile vii. În peșterile din Hvar și Korčula au fost găsite noi tipuri de homari foarte mici, au supraviețuit exemple de specii care au murit de mult.
- Croația este patria pentru mai multe tipuri protejate și endemice de plante. Unul dintre ei este floarea de colț, care a fost protejat de legea naturii încă din 1952, precum și degenija de Velebit(în croată - Velebitska degenija) , un tip de de floare din familia cruciferelor, pe cale de dispariție, rară și endemică, care a fost protejată încă din 1964.
- Ivan Meštrović este cel mai faimos sculptor croat, precum și unul dintre cei mai mari artiști din lumea contemporană. Un fapt interesant este că în 1947 a organizat în Muzeul Metropolitan din New York o expoziție despre opera sa, care a fost prima expoziție a unui artist viu.
Numele țării | Croația |
---|