Vacanta de ski si snowboard in Carpati

Carpații Românești se extind ca un inel, care închide depresiunea Transilvaniei în centrul țării. Munții României sunt munți cu altitudine mijlocie, fragmentați (de văi transversale total sau parțial) și prezintă un număr însemnat de depresiuni intracarpatice (cu diferite geneze), cu un spectaculos etaj alpin, cu pașuni alpine, cu întinse suprafețe de eroziune.

Desi Romania nu are conditiile si partiile unor tari precum Austria sau Elvetia, iar preturile sunt inca mari pentru ceea ce ofera, exista multi turisti care prefera sa mearga in vacanta de iarna la schi in tara noastra, o parte din costuri fiind compensate cu cheltuielile mai reduse de transport sau cu durata deplasării mai scurtă.

In ultimul timp, Romania a facut progrese remarcabile in amenajarea si imbunatirea domeniului schiabil, astfel ca statiunile montane de schi sunt pline de la prima ninsoare pana la sfarsitul sezonului. De aceea si in aceasta iarna, tot mai multe hoteluri din zona Carpatilor au decis sa vina cu oferte atractive, pentru a se putea adapta la bugetul destul de afectat de criza al romanilor.

Daca Valea Prahovei ramane pe primul loc in topul regiunilor montane cele mai cautate pentru schiat, la fel de ofertanta este si zona Maramuresului, cu statiuni precum Borsa, Mogosa, Izvoare, Cavnic/Icoana sau Suior.

Arieşeni – Prohova

Se află în Țara Moţilor, la 950 m altitudine, pe şoseaua ce leagă Alba şi Câmpeni de Oradea. Pârtia, recent omologată, are o suprafaţă de 4 hectare şi coborâri cu grad diferit de dificultate. O alta se va inaugura curând. Pensiuni, centre de închiriere echipament. Vârtop e lungă de 1000 m, cu 220 m denivelare şi nocturnă.

Azuga – Prahova

Nu face numai celebra bere, dar are şi o pistă de schi la 950 m. Pârtie bună, cu sezon decembrie-martie, omologată de FIS. Sorica are 2.100 m lungime, 560 m denivelare, zăpadă artificială, nocturnă. Printre instalaţiile de transport pe cablu care se regăsesc în Azuga se numără: telegondololă, telescaun, teleschi, miniteleschi, babysky.  Închirierea unui set complet de schi este aproximativ 40 de lei.

Băişoara -Cluj

Pârtia cea mai apropiată de Cluj, la numai 50 de kilometri. Cam aglomerată în weekend. Sezon de 4 luni, 1.200 m lungime, nocturnă, teleschi.

Bâlea Lac – Sibiu

Făgăraşul te întâmpină cu creste severe, cu adevărat alpine. Bâlea Lac se află la 2.034 m. Hotel de Gheaţă, dar altfel, facilităţi de cazare cam puţine. Schi de agrement se face pe lângă cabană sau pe traseul de 14 km al şoselei. Pe scocul Bâlea, până la cascadă există posibilităţi de schi extrem. E zona ideală pentru schi de primăvară, printre brânduşe, unde te duci între două partide timpurii de mare. De la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac, telecabină 3.800 m. Şi, trebuie s-o spunem, în Valea Bâlea există risc mărit de avalanşe.

Borşa-Maramures

Staţiune din Maramureş, la poalele Munţilor Rodnei, la 850 m. Frig, zăpadă, aşadar sezon până în aprilie.
Pentru cei interesaţi, precizăm că aici se află o trambulină naturală de 50 de metri. Cele patru pârtii au diferenţe de nivel bune, în timp ce pentru schiorii adevăraţi există pârtia Olimpică, de 3.000 m lungime şi 650 m denivelare, aproape un regal când e zăpadă neîncepută. Teleschi şi telescaun: Brădet, Puzdrele, Poiana Ştiol, Vf. Ştiol.

Bran – Brasov

Localitatea Bran se află la 30 de kilometri de Braşov, între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare, există trei pârtii de schi: Bran 1, 2 şi Zănoaga, cea din urmă fiind unul dintre punctele de atracţie ale staţiunii în timpul ierni. Pârtiile din Bran beneficiază de tunuri mobile de zăpadă, iar la baza lor există centre de închiriere a echipamentelor de schi.

Zănoaga: medie, 650 metri, dotată cu nocturnă
Bran 1: uşoară, 700 metri
Bran 2: medie, 700 metri, dotată cu nocturnă

Buşteni – Prahova

Staţiune unde vine muntele peste tine. Sezon până în aprilie, pârtii pentru începători, avansaţi şi locuri bune pentru schiul extrem. Babele-Peştera, deservită de telecabină, are 3.000 m lungime şi 600 m denivelare. Pârtia Calinderu are 300 m denivelare şi e lungă de 1.200 m; zăpadă artificială şi nocturnă. Se poate schia şi pe pârtiile Gura Diham, Babele, Piatra Arsă, Silva, care sunt uşoare, sau pe Boncu, Omu, Caraiman, Valea Cerbului, cu nivel mare de dificultate.

Cârlibaba – Suceava

La 36 km de Vatra Dornei ai parte de o surpriză plăcută: o pârtie de 1.600 m lungime, 207 m denivelare, deservită de două teleschiuri. E bine să ai maşină şi să-ţi rezervi cazarea din timp.

Cavnic – Maramures

Staţiunea Cavnic îţi oferă pârtii de schi cu toate gradele de dificultate: Roata, pe o lungime cumulată de 6 km, deschisă în fiecare sezon – de regulă, timp de cinci luni – şi Icoana. Din 2009, pârtia “Roata 1” are şi instalaţie nocturnă.

Cheile Buţii -Hunedoara

Cheile Buţii se află la Poarta Sudică de intrare în Parcul Naţional Retezat şi găzduieşte o singură pârtie de schi, pentru începători. Este un loc ideal pentru cei care se feresc de zonele aglomerate din staţiunile celebre. Lungimea acesteia este de 400 m, iar diferenţa de nivel de 60 metri. Altitudinea de plecare este de 1099 metri, iar cea de sosire de 1039 metri. Nu are nocturnă şi nici tunuri de zăpad artificială.

Pârtia Cheile Buţii: 400 metri, uşoară

Harghita-Băi – Harghita

Din cauza iernilor geroase, sunt ani în care zăpada se menţine peste 160 de zile. Câteva pârtii uşoare, cu schilifturi, două centre de închiriere, pistă de snowboard cu 5 trambuline – e cât se poate de civilizat.

Izvorul Mureşului – Mures

Staţiune de iarnă, cu o pârtie de 600 m lungime, teleschi cu 15 lei pe zi.

Mogoşa – Maramures

Se afla aproape de Baia-Sprie, in Munţii Gutâi, are o lungime de 2200 m şi o denivelare de 520 m. Grad de dificultate mare, cu teleschi la 500 m şi telescaun la 1500 m. În weekend e rost de coadă.

Muntele Mic – Caras-Severin

Mini-staţiune aflată la 1525 m în Munţii Ţarcu, are zăpadă peste 5 luni pe an, cadru natural frumos şi e preferată de timişoreni. Se află la 22 de kilometri de oraşul Caransebeş, la poalele versantului sudic al muntilor Ţarcu, la o altititudine de 1.525 metri. Staţiunea găzduieşte trei pârtii de schi, cu un grad de dificultate mediu şi o lungime între 1.200 şi 12.000 de metri. Deşi pârtiile nu beneficiază de instaţii de iluminat şi nici de tunuri de zăpadă artificială, acest lucru nu reprezintă un impediment pentru turiştii iubitori de sporturi de iarnă.

Pârtia Nordica: medie, 1.200 metri
Pârtie Borlova I şi II: medie, 2 X 1000 metri
Valea Soarelui: uşoară, 7600 metri

Păltiniş – Sibiu

Partia-de-ski-PaltinisConsiderată cea mai veche (1894) şi mai înaltă (1450 m) staţiune montană. Cele 7 pârtii, cu lungimi ce variază între 5000 m (schi-fond) şi 450 m cu denivelări de maximum 240 m, sunt deservite de telescaun şi teleschi. E loc preferat de sibieni.

In dezvoltare Arena Platos, excelentă pentru snowboard și începători.

Parâng – Hunedoara

Staţiune în plină dezvoltare, lângă Petroşani, are pârtii de nivel mediu, lungi de 1100 m, dar şi 2400 şi 2500 m, cu teleschi şi telescaun. Staţiunea Parâng este situaţă la 15 kilometri de oraşul Petroşani. Accesul se face cu orice mijloc de transport până în Petroşani, iar de acolo cu telescaunul o distanţă de 5 kilometri. Cazarea se poate face atât în zona Rusu, care se află la o distanţă de aproximativ 1 kilometru de telescaun, cât şi în zona Parâng Alpin. La baza pârtiilor există mai multe centre de închiriere echipamente sportive, terase şi restaurante.

Pârtia B: avansaţi şi începători 3200 metri
Pârtia A: începători, 3500 metri
Pârtia: Europarâng: medie, 600 metri
Pârtia Sub Telescaun: medie, 370 metri
Pârtia Saivane: medie, 900 metri
Pârtia C: medie, 250 metri
Pârtia Culoarul Porcului: medie, 750 metri
Intermediar Telescaun nou: începători
Pârtia Zidul Morţii: avansaţi

Poiana Braşov – Brasov

Poiana Braşov ocupă primul loc în topul staţiunilor de schi din România datorită noilor amenajări: două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi. Tot pe locul I este şi la capitolul locuri de cazare: 2.800 de locuri în hoteluri şi pensiuni, cele mai multe fiind clasificate de trei şi patru stele. Poiana Braşov găzduieşte cea mai lungă pârtie de schi din ţară “Drumul Roşu”, pârtie cu o lungime de 5.3 kilometri, ce porneşte de la 1.750 m şi se ajunge la 1.050 m, iar potrivit The Telegraph, Poiana Braşov este cea mai ieftină staţiune de schi din lume, într-un sondaj la care au participat mai multe pârtii renumite din Germania, Austria, Franta, Italia, Andorra, Norvegia, SUA, Canada, Finlanda, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria.

Pârtia Lupului: dificila, 2860 metri
Sulinar: medie, 2500 metri
Drumul Rosu: uşoară, 4600 metri
Sub Teleferic: dificilă, 495 metri
Kanzel: dificilă, 450 metri
Bradul: uşoară, 465 metri
Stadion: uşoară, 325 metri
Ruia: dificilă, medie, uşoara, 540 metri
Kanzel: medie, 450 metri
Drumul Albastru: uşoară, 450 metri

Predeal – Brasov

predeal-iarnaStatiunea Predeal este situată în partea superioară a Văii Prahovei şi este înconjurată de Munţii Bucegi, Munţii Postavaru şi Munţii Piatra Mare. Găzduieşte peste 50 de kilometri de pârtii, renumite pentru faptul că sunt foarte largi şi în majoritatea timpului însorite. Stratul de zăpadă atinge câţiva metri aproximativ 100 de zile pe an.

Clăbucet: medie, 2100 metri
Subteleferic: 1/2 medie + 1/2 dificilă, 1200 metri
Clăbucet Sosire: uşoară, 1000 metri
Clăbucet Varianta: uşoară, 790 metri
Cocoşul: medie, 2250 metri
Sub Teleferic Varianta: dificilă, 600 metri
Clăbucet Şcoală: uşoara, 790 metri
Cioplea: uşoară, 200 metri
Gârbova: uşoară, 900 metri
Trei Brazi: uşoară, 300 metri
Polistoaca: uşoară, 2500 metri

Rânca – Gorj

Rânca este o staţiune relativ nouă. Găzduieşte trei pârtii, însă în general funcţionează doar două, ambele de dificultate medie. Sunt prevăzute cu teleschi, dezavantajul este că la orele de vârf poţi sta chiar şi câte 15 minute la rând pentru o urcare, iar coborârea o faci în 5-7 minute. Pârtile sunt prevăzute cu nocturnă şi funcţionează până la ora 22:00.

Skipass, închirieri de echipament la prețuri accesibile, instructori de schi, contra cost, cu tot cu echipament.

Râuşor – Hunedoara

La Râuşor se ajunge din spre Bucureşti – Targu-Jiu, DN 66 până în localitatea Haţeg de unde urmăriţi indicatoarele sau din spre Arad – Caransebeş, comuna Râul de Mori, de unde mai sunt doar 10 kilometri. De fapt, la Râuşor nu sunt pârtii de schi, ci o singură pârtie, mai mult de atât, singura pârtie din Masivul Retezat. Pârtia Râuşor are 1000 de metri lungime şi o diferenţă de nivel de 380 metri. Din vârful pârtiei principale există trei trasee cu diferite grade de dificultate:

Traseul clasic Râuşor: primii 300 metri au o dificultate mai mare, următorii 1000 sunt medii
Traseul prin pădure: are 1500 metri şi este de intensitate medie
Traseul pe la releu: 1200 metri şi are o dificultate medie

Semenic – Caras Severin

Semenicul , statiunea din muntii Banatului, este unul din puţinele locuri din ţară în care zăpada persistă aproximativ 6 luni pe an. Prima zăpadă cade pe la sfârşitul lunii octombrie, iar pasionaţii de sporturi de iarnă se pot bucura de aceasta uneori chiar şi până în luna mai.

În momentul de faţă în zonă există cinci pârtii de schi, cu sisteme de tragere prin cablu. Staţiunea nu dispune de foarte multe locuri de cazare, automat nici de multe restaurante, dacă vreţi să înoptaţi în Semenic, recomandarea mea este să nu mergeţi fără rezervare.

Pârtia Crucea de Brazi: medie, 750 metri
Pârtia Goznuţa: medie, 700 metri
Pârtia Slalom Uriaş: medie, 1200 metri
Pârtia Slalom: medie, 5200 metri
Pârtia Semenic: uşoară, 350 metri

Sinaia – Prahova

Staţiune vestită, ofertă turistică bogată şi cu instalaţii de transport pe cablu. În rândul pârtiilor cu o dificultate uşoară se numără Valea Soarelui, cu o lungime de 1180 m, Drumul Vechi de 5000 m, Poiana Stânii Regale cu 250 m. Pârtiile cu dificultate medie sunt Drumul de Vară şi Vânturiş, iar cele cu dificultate mare – Carp, cu o lun­gime de 2500 m, Papagal şi Valea Mioriţei.

Stâna de Vale – Bihor

În inima Apusenilor, deci cam departe de localităţi, găsiţi o pârtie cu teleschi, de 550 m, cu 80 m denivelare. În pauze vă răcoriţi cu Izvorul Minunilor, aflat în patria lui.

Straja – Hunedoara

Staţiunea Straja se află în zona Valea Jiului, în inima Munţilor Vâlcan, la 1445 de metri altitudine. Accesul se face dinspre Petroşani sau Târgu Jiu, pe DN 66, la intersecţia de la Livezeni se urmează DN 66A indicatorul Lupeni. Din Lupeni se urmăreşte “Drumul Crucii” (asfaltat în totalitate), iar după aproximativ 7 kilometri, se ajunge în staţiune. În Straja sunt aproximativ 26 kilometri de domeniu schiabil, împărţit pe 12 pârtii, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu.

Pârtia Straja: medie, 800 metri
Pârtia Lupului: dificil, 500 metri
Pârtia Lupului II: medie, 750 metri
Pârtia Canal: medie, 1200 metri
Platoul Constantinescu: uşor, 1700 metri
Pârtia Sfântul Gheorge: uşor, 700 metri
Pârtia Mutu: medie, 1300 metri
Platoul Soarelui: uşor, 450 metri
Pârtia Telegondolă: medie, 3200 metri
Pârtia Vf. Straja: medie, 1000 metri
Pârtia pentru începători: uşoară, 400 metri

Tarifele din acest an nu ne-au parvenit în totalitate, vom reveni.

Trebuie să fiți autentificat pentru a posta un comentariu.