Camere si meniuri – breviar de termeni

Dormitor comun la Hostel Flying Time în Sibiu

Tipuri de camere

Definitii care va ajuta atunci cand alegeti camerele pentru vacanta dumneavoastra.

În România sunt autorizate să funcționeze următoarele unități turistice cu funcţiuni de cazare, clasificate pe stele sau flori:

Hotelul este structura de primire turistică amenajată în clădiri sau în corpuri de clădiri, care pune la dispoziţia turiştilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzător, asigură prestări de servicii specifice, dispune de hol de primire/recepţie şi după caz, de spaţii de alimentaţie publică.Hotelurile pot fi de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

Hotelul apartament este acel hotel compus numai din apartamente sau garsoniere, dotate astfel încât să asigure păstrarea şi prepararea alimentelor, precum şi servirea mesei în incinta acestora, sau care are restaurant propriu, cu servire permanentă prin room-service.Hotelurile apartament pot fi de 5, 4, 3, 2 stele;
Motelul este unitatea hotelieră situată, de regulă, în afara localităţilor, în imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotată şi amenajată atât pentru asigurarea serviciilor de cazare şi alimentaţie pentru turişti, precum şi pentru parcarea în siguranţă a mijloacelor de transport.  Hotelurile oferă adesea clienților și alte servicii, cum sunt cele de restaurant, sau de săli pentru reuniuni și conferințe. Motelurile pot fi de 3, 2, 1 stele;
Hostel – cunoscut și ca hotel pentru tineret este o unitate de cazare pentru turiștii cu buget restrâns, în general tineret, având dormitoare și băi comune. Acest tip de turism oferă cazarea în dormitoare comune cu mai multe paturi simple sau paturi etajate, cu plata per pat ocupat. Ministerul Turismului din România definește hostel-ul ca fiind „structura de primire turistică cu o capacitate minimă de 3 camere, garsoniere, sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, în spații amenajate, de regulă, în clădiri cu altă destinație inițială decât cea de cazare turistică.” Specific hostel-urilor este cazarea în dormitoare comune cu mai multe paturi. Servicii caracteristice hostel-urilor sunt posibilitatea de gătire și păstrare a hranei în bucătării comune, complet echipate, accesul la mașini de spălat și uscat rufe, internet, recepție 24h, activități de socializare si autogospodărire.Hostelurile pot fi de de 3 , 2 si 1 stele.
Vila – Este o structura de cazare specializata de circuit inchis, cu nivel ridicat de confort si cu spatii comune; poate fi inchiriata integral. Este in general o unitate de dimensiuni mici, fara serviciu de permanenta/receptie si cu camere de 1-4 persoane, cu bai comune sau individuale si apa calda permanenta. Personalul angajat este calificat. Are spatii comune (ample) si frecvent bucatarie utilata si sala de mese la dispozitia turistilor. Nu ofera prestatii de alimentatie si contactul direct cu personalul vilei este minimal.Vilele pot fi de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
Bungalow – este un tip de casa caracterizat prin urmatoarele. 

  • Aproape toate camerele sunt construite la nivelul terenului.
  • Acoperisul are inclinatia mica si este destul de scund, camera de zi sau sufrageria este asezata in mijlocul constructiei.
  • Forma constructiei este special aleasa pentru a suporta caldurile mari.
    Bungalowurile pot fi de 3, 2, 1 stele.

Cabane turistice de 3, 2, 1 stele.
Campinguri, sate de vacanţă, popasuri turistice, căsute tip camping, de 4,3, 2, 1 stele.
Pensiuni turistice si pensiuni agroturistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele/flori.
Apartamente sau camere de închiriat de 3, 2, 1 stele.
Structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe nave fluviale şi maritime (nave de croaziera) de 5, 4, 3, 2, 1 stele.

Hotelurile se clasifică în funcție de gradul de confort și serviciile oferite. Clasificarea diferă de la țară la țară și se poate marca prin (de la cele mai austere la cele mai luxoase):  stele (de la 1 la 5) – ca in Romania, dar nu neaparat cu aceleasi criterii; litere (de la E la A); clase (de la a patra la întâi).

Camerele pot fi:

Single / SGLcamerã cu pat individual, respectiv un loc reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre o singurã persoanã. Lãţimea paturilor individuale este de minimum 90 cm. De obicei sunt camere mai mici, cu pozitionare nu intotdeauna favorabila, poate fara balcon si sunt mai scumpe. Anumite hoteluri ofera camere double in regim single.

Double / DBLSunt camere cu 2 paturi (separate sau matrimoniale), pentru 2 persoane, cu dimensiuni standard si dotari corespunzatoare categoriei hotelului. Poate fi camerã cu pat dublu, respectiv douã locuri reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre douã persoane, la care lãţimea patului dublu este de minimum 160 cm sau camerã cu douã paturi individuale, respectiv douã locuri reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre douã persoane.

Triple / TPL – camerã cu trei paturi individuale; respectiv trei locuri reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre trei persoane. Uneori, la anumite hoteluri din strainatate, sunt camere cu 2 paturi, in care se introduce un pat suplimentar. In unele cazuri se pot solicita si 2 paturi suplimentare, dar acesta reduce considerabil spatiul din camera. De obicei paturile suplimentare sunt dormeze, sau paturi mai mici, mai inguste decat un pat normal, si nu sunt la fel de comode.

Camerã cu patru paturi individuale, respectiv patru locuri reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre patru persoane;

Camere comune – cu mai mult de patru paturi individuale. 

Suita (suite) – ansamblu de douã camere deservite de un grup sanitar; Junior suite – Camere mai spatioase, mai luxoase, cu 1 sau 2 incaperi, de obicei rezervabile la cerere.

Camerele familiale – camerele familiale sunt recomandate in general pentru 2 adulti si 2 copii, chiar si in cazul in care reducerile nu sunt legate de limita de varsta. Pot fi chiar 2 camere care comunica.

Studio – spatiu de cazare in care bucataria/chicineta si dormitorul se afla intr-o singura incapere.

Garsonierã –  spaţiul compus din: dormitor pentru douã persoane, salon şi grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despãrţit de salon şi printr-un glasvand sau alte soluţii care permit o delimitare esteticã;

Apartament –spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie cu echipare sanitarã proprie. Spatiul de cazare are dormitorul este separat de camera de zi si bucatarie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare douã locuri, iar la categoria 4 stele, precum şi la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri..

Camerã cu priciuri, reprezentând spaţiul destinat utilizãrii de cãtre mai multe persoane. Priciul reprezintã o platformã din lemn sau din alte materiale pe care se asigurã un spaţiu de 100 cm lãţime pentru fiecare turist; Sunt specifice cabanelor montane.

Meniuri si tipuri de masa

Meniu: reprezinta totalitatea felurilor de mâncare servite la o masă, precum si lista pe care sunt scrise mâncărurile servite la restaurant.
Pe lângă această funcţie de informare, meniurile pot avea şi efect artistic, decorativ, unele dintre ele fiind adevărate opere de artă şi câteodată chiar unicate.
Principalele categorii de meniuri sunt:mancare
– Table d’hote;
– A la carte;
– O combinatie de table d’hote/a la carte
– Fisa cont
– Bon valoric
– Meniul dietetic
– Meniul special (in aceasta categorie intra mai multe tipuri de meniur. De exemplu: pentru copii, seniori; meniuri de bauturi alcoolice, etc.)
– Meniul cu ocazii speciale: pentru sarbatori sau pentru delegati.

Meniu a la carte – Intr-un meniu a la carte, bucatele si bautura sunt scrise si pretul lor fixat in mod separat. Consumatorii trebuie sa aleaga o mancare care a fost elaborata pentru ei; ei pot alege dintr-o multime de aperitive, gustari si deserturi listate astfel pentru a crea propria lor masa. Preturile produselor pe care le aleg sunt adunate pentru a determina costul mesei.

Meniu cu pret fix sau meniu table d`hote – Un meniu table d’hote ofera mai multe feluri de mancare, de obicei minim doua feluri, dar in general trei, la un pret unic. Unele meniuri table d’hote ofera clientilor o alegere limitata de produse cuprinsa intr-o combinatie de tipul meniul 1 sau meniul 2, in care nu se pot schimba intre ele felurile de mancare de la un meniu la altul sau meniu combinat in care se specifica numarul de oferte – feluri (felul 1, felul 2 , felul3 -desertul), in cadrul fiecarui fel fiind una sau mai multe optiuni (Ex. felul 1: supa de legume. ciorba de perisoare, felul 2: friptura de pui sau sarmale, felul 3: amandine sau clatite cu dulceata, din care poti alege o optiune din fiecare fel Ex. supa de legume, sarmale, amandine).

Meniu al carui pret este stabilit dinainte. Exista meniu cu pret fix cu alegere- clientul alege dintre mai multe preparate pentru fiecare gama (fel) in parte-si fara alegere.

Meniul turistic – Este un meniu cu pretul fix, avantajos, cu cateva feluri de mancare. Meniul turistic poate fi complet, adica toate cele trei mese principale ale zilei sau poate avea doar micul dejun sau micul dejun si cina.

Mic dejun – Este tipul de meniu ce contine prima masa din zi, care se serveste, de regula, in intervalul orar 07 – 10.00

Mic dejun complet sau mic dejun continental – Acest tip de mic dejun se compune dintr-o bautura calda nealcoolica la alegere, unt, gem (dulceata sau miere), produse de panificatie si apa minerala.
Mic dejun engelezesc sau English breakfast / American breakfast – La componentele micului dejun complet se adauga preparate de bucatarie, cofetarie-patiserie si sucurile de fructe. In mod normal un mic dejun englezesc este compus din: carnaciori prajiti de porc, feliute prajite de sunca, oua, ciuperci, fasole boabe, paine prajita, rosii si suc proaspat de fructe.
Mic dejun bufet – Acest tip de mic dejun inseamna ca in functie de catergoria hotelului, si de obiceiurile locale, se servesc diverse feluri de mancare, la alegere. De obicei, exista produse de patiserie, cafea, ceai, sucuri, diferite prajituri, fructe, oua, gemuri, cascaval, mezeluri, omleta, ochiuri, ou fiert, carnati prajiti, bacon prajit, fasole fiarta, clatite, etc. Cu cat categoria hotelului este mai mare cu atat mancarea este mai diversificata.

Demipensiune (HB)– Este tipul de meniu care contine micul dejun si una din cele doua mese principale, de obicei: cina. Programele cu demipensiune incep de regula cu cina din ziua sosirii si se incheie cu micul dejun din ziua plecarii. Uneori masa se pierde din cauza sosirii tarzii sau plecarii la ore matinale.

Pensiune completa (FB)– Acest tip de meniu contine toate cele trei mese principale: mic dejun, pranz si cina. Nu sunt incluse bauturi acloolice sau nealcoolice, sau alte servicii.

All inclusive (AI)– Meniul de tip all inclusive contine: pensiune completa (cele 3 mese principale), consumul anumitelor bauturi (bauturi alcoolice si nealcoolice autohtone), posibilitati de sport si divertisment, precum si programe pentru copii. La cazarile cu regim all inclusive, clientii primesc o bratara, care le da dreptul de a beneficia de aceste servicii. Serviciile de all inclusive difera de la un hotel la altul.

Ultra all inclusive (UAI), Extra all inclusive (EAI), High Class All Inclusive (HC-AI), etc.- Este un fel de all inclusive imbogatit, care include si bauturile alcoolice si nealcoolice straine si alte facilitati ale hotelului.

Unitatile de alimentatie publica pot fi:

Restaurant  ( Clasic; Specializat – Pescãresc, Vânãtoresc, Rotiserie, Zahana, Dietetic, Familial/pensiune; Cu specific – Cramã,  Cu specific local, Cu specific naţional; Cu program artistic, Braserie/Bistrou; Berãri; Grãdinã de varã.
Bar – Bar de noapte, Bar de zi, Cafe-bar, (cafenea), Disco-bar (discotecã, videotecã), Bufet-bar
Fast-food – Restaurant – autoservire, Bufet tip expres, Pizzerie.
Cofetãrie
Patiserie, plãcintãrie, simigerie

In strainatate denumirile sunt functie de specificul local si au fost adaptate in oferte, prin comparatie cu cele din tara, deci dotarile pot sa nu corespunda in totalitate.

Pentru a vedea exact care sunt prevederile legale in materie la cazare consultati Ordinul ministrului pentru întreprinderi mici și mijlocii, comerț, turism și profesii liberale nr. 636/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, Anexa 1 

Trebuie să fiți autentificat pentru a posta un comentariu.