Malta

Malta

Acțiuni de efectuat - general

Republica Malta este o țară insulară din Europa de Sud, formată dintr-un arhipelag în Marea Mediterană. Acesta se află la 80 km sud de Italia, la 284 km la est de Tunisia, și la 333 km nord de Libia. Țara acoperă doar puțin peste 316 km2, și are o populație sub 450.000 de locuitori.
Malta reprezinta un arhipelag alcatuit din sase insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafata (246kmp), Gozo (67kmp), Comino (3,5kmp), Cominotto, Filfla si St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite. Malta este, un podis calcaros scund, cu inaltimea maxima de 417m (insula Gozo), ce iese din Mediterana și paste care s-au suprapus secole de istorie, din care s-au descifrat până în prezent cu dovezi arheologice circa 7000 de ani.
Situată la răscrucea drumurilor maritime care leagă porțile orientului cu insula Sicilia, golfurile naturale care au oferit adăpost ambarcațiunilor din cele mai vechi timpuri, marea, care este cea mai pura si mai clara din intreaga Mediterana au oferit o oază de liniște și frumos. Cea mai mare comoara a insulei este piatra sa – un tip deosebit de calcar, ceasta piatra aurie, care i-a castigat Maltei denumirea de Melita, ‘insula de miere’, de unde se pare că îî vine și numele.

Cercetările istoricilor au evidențiat că primele construcții din Malta și pe insula Gozo dateaza din jurul anului 4000 i.Hr. atunci au luat naștere primele temple megalitice de cult religios din lume, unele chiar mai vechi decât piramidele din Egipt. Nu se cunoaște tehnica cioplirii, prelucrării, transportului și înălțării templelor megalitice. Templele sunt circulare, cu camere în forma de trifoi (cu trei sau cu patru foi), diametre de 20–30 m și înălțimi de 4–5 m. Construcția de temple gigantice pe arhipelagul Malta a încetat apoi brusc, din motive necunoscute. Cele mai renumite temple se găsesc la Hagar Qim (Malta), Tarxien (Malta), Mnajdra (Malta) și Ggantija (Gozo). Din Malta, stilul megalitic s-a răspândit apoi în toată Europa (Grecia, Creta, Sardinia, Corsica, Franța, Anglia).

După alte câteva sute de ani, a avut loc cea de a două mare etapă de colonizare a arhipelagului Malta cu coloniști veniti probabil din Italia de sud, dar despre care au rămas puține urme.  Mai târziu, avem date istorice din perioada ocupării Maltei de către Fenicieni în secolul IX î.C. Circa 300 ani mai târziu (în secolul VI î.C.) insula a intrat în stăpânirea Punicilor din Cartagina (Tunisia), urmașii africani ai Fenicienilor. Punicii au rămas domnitori ai insulei până în anul 218 î.C., an în care – în urma celor 3 războaie punice dintre Roma și Cartagina – Romanii au intrat în posesia Maltei și a insulelor invecinate (Gozo, Comino, Cominotto, Filfla și St.Paul).

Conform legendei, în jurul anului 60 d.C. vasul în care apostolul Pavel (Paulus) a fost transportat din Palestina la Roma, spre a fi judecat, a naufragiat în golful St. Pauls Bay din nord-vestul insulei Malta, Pavel fiind obligat să petreacă iarna pe această insulă, inchis temporar într-o grotă sub actuala biserică “St. Paul” din orășelul Rabat. Ar fi convertit, nu numai o bună parte din populație la creștinism, dar chiar și pe prefectul roman al arhipelagului, Publius (după ce l-ar fi vindecat pe tatăl acestuia). Ulterior, Publius ar fi devenit episcop de Malta, murind martirizat.

Dupa căderea Imperiului Roman, decade și Malta, insulele fiind ocupate în anul 870 d.C. de către Arabi, care au stăpânit arhipelagul timp de 2 secole și au lăsat urme mai ales în limba locuitorilor. În secolele următoare, Malta trece succesiv în posesia a diferite națiuni, puternicii Europei din acea perioadă respectiv normanzii în anul 1090 (sub contele Roger de Hautville), sicilienii în anul 1194 (prin căsătoria unui membru al familiei germane de Staufer),  francezii în anul 1268 (sub Carol I. Robert de Anjou), aragonezii în anul 1282, castilienii în anul 1284. Teritoriul a fost mult disputat fiind pe rând teritoriu autonom, apoi din nou castilian și în sfîșit sicilian, până în 1523.

În anul 1523 puterile europene atribuie Malta membrilor Ordinului Ioaniților, izgoniți de către Turci de pe insula Rhodos. În timpul guvernării Ordinului Ioaniților (sinonim: “Cavalerii Maltezi”) insula cunoaște cea de a doua perioadă importantă de construcții masive din istorie. Capitala Valletta a luat numele de la constructorul ei, Marele Maestru al Ordinului Ioanit Jean Parisot de la Valette.
Stăpânirea Ioanită ia sfârșit în anul 1798, anul ocupării arhipelagului de către trupele franceze sub conducerea lui Napoleon Bonaparte. Acesta a stat 6 zile pe insulă. Nemulțumită de comportamentul trupelor franceze, populația malteză s-a răzvrătit, obtinând ajutor militar din partea regelui Neapolului și a amiralului englez Nelson. În anul 1802, ca urmare a Păcii de la Amiens (Franța), Malta a fost retrocedată Ordinului Ioaniților. Dându-și seama de importanța sa militară și strategică, Anglia a anexat-o, anexare sancționată prin Tratatul de la Paris (1814) și prin Congresul de la Viena (1815).
În anul 1964 Malta obține independența, rămânând membru al Commonwealth-ului până în anul 1974, an în care se desprinde complet de Anglia. De la 1 mai 2004 Malta este membră a Uniunii Europene.

In 1530, cand Cavalerii Ioaniti s-au așezat în Malta , nimeni nu ar fi putut bănui că destinul va lega definitiv insula de acest ordin religios, hospitalier si militar. Pentru Cavaleri, Malta era poarta spre creștinătatea vestică și pentru mai bine de 200 de ani, în timp ce influența lor în Europa creștea, ei și-au inzestrat insula cu monumente de care orice mare suveran ar fi fost mândru. Orașe, fortărețe, biserici și palate au transformat Malta într-o piatră prețioasă a lumii.

Țara Europa
Hotel Soreda 3* superior, Qawra, Malta

Hotel Soreda 3* superior, Qawra, Malta

Malta
Situat în inima liniștită a orașului Qawra și la doar câteva minute de stațiunea populară Bugibba, h Mai multe info
Malta - soare, cultură, distractie

Malta - soare, cultură, distractie

Malta
Plecări:   04.05.2018,    07.05.2018,  24.09.2018 Malta este un arhipelag de 6 insule mediteraneene: Mai multe info